Uitnodiging:
Expertgroep
'Hoe neem je duurzaamheidseisen mee in je calculaties en offertes?'
Steeds vaker worden er duurzaamheidseisen gesteld in aanbestedingen en projecten. Maar hoe neem je die concreet mee in je calculaties? Tijdens de Expertgroep Calculatie op woensdag 21 mei gaan we graag met jullie in gesprek over dit onderwerp.
Brainstorm met vakgenoten en concullega’s
Dit staat er op de agenda
Tijdens deze bijeenkomst presenteren wij onze Proof-of-Concept. Deze hebben we de afgelopen periode ontwikkeld in samenspraak met een aantal toonaangevende installatiebedrijven en technisch dienstverleners.
Maar met dit concept zijn we er nog niet, en hebben we nog een aantal onderwerpen die we graag met jullie willen bespreken. Een aantal van deze vraagstukken zijn:
- Welke fases neem je mee bij het registreren van CO₂-uitstoot?
- Hoe ga je om met ontbrekende CO₂-data?
- Hoe vergelijk je producten en kom je tot de ‘meest duurzame oplossing’?
- en nog veel meer!

Je kunt ervoor kiezen om alleen de productiefase (A1–A3) in kaart te brengen, maar wellicht wil je ook de transport- en montagefase (A4–A5) meenemen. Vervolgens speelt ook de gebruiksfase (B1–B7) een rol: wat gebeurt er met de CO₂ tijdens de levensduur van een product? En hoe ga je om met sloop (C1–C4) of hergebruik (D) aan het einde van de levensduur? Gebruik je je eigen CO₂-uitstoot gegevens voor verbruik of die van de fabrikant? Nog niet voor al deze fases is de benodigde informatie beschikbaar. Uit gesprekken met diverse bedrijven blijkt dan ook dat men zich vooralsnog vooral wil richten op de CO₂-uitstoot in fases A1–A3.
Onze Proof-of-Concept is gebaseerd op CO₂-gegevens die al in de markt beschikbaar zijn b.v. via EPD’s Environmental Product Declaration, oftewel een (digitaal) productpaspoort. Maar wat doe je met producten waarvan die informatie (nog) niet voorhanden is? Wil je hiervoor een rekenmethode als de ‘spend-based methode’ gebruiken (bijvoorbeeld op MAMOK-niveau) om toch een indicatie van de uitstoot te krijgen?vOf wil je per leverancier de scope 1 en 2 emissies gebruiken? Welke rekeneenheid pas je dan toe? Bedenk goed welke methodes voor jouw organisatie bruikbaar en betrouwbaar zijn, en hoe je die vervolgens praktisch kunt toepassen.
Hoe kun je, ondanks dat nog niet alle data voor het berekenen van CO₂-uitstoot beschikbaar is, toch een advies uitbrengen voor de meest duurzame oplossing? Hoe voorkom je dat je door het ontbreken van data appels met peren gaat vergelijken? Welke producten kun je vergelijken en welke niet? Kan je de een warmtepomp vergelijken met een CV-ketel?
Zouden we hiervoor de energielabels kunnen inzetten, samen met productie-uitstoot? In hoeverre kan en gaat 2BA daarbij helpen? Zouden we hiervoor AI kunnen inzetten? Blijft een calculatie expert nodig voor een goede beoordeling of kan iedere calculator het juiste besluit nemen met deze tools?
Meld je aan en deel jouw expertise!
Waarom deelnemen?
Tijdens de Expertgroep Calculatie brengen we calculatie-experts en kostendeskundigen samen om te bespreken hoe we calculaties slimmer en efficiënter kunnen maken. Jouw praktijkervaring is van grote waarde om onze software verder te optimaliseren en beter aan te laten sluiten op de behoeften in de sector.
Meld je aan voor deze interactieve sessie, waarin je niet alleen inzichten (én invloed) krijgt in toekomstige ontwikkelingen, maar ook volop de kans hebt om met vakgenoten te sparren en ideeën uit te wisselen.
We sluiten de ochtend af met een gezellige netwerklunch.
Datum en tijd:
- Woensdag 21 mei 2025
9.00 – 12.30 uur
We sluiten de ochtend af met een lunch
Locatie:
- Acto Informatisering,
Amsterdamseweg 51a in Amersfoort
Deze expertgroep is bedoeld voor calculatie-experts en kostendeskundigen die dagelijks bezig zijn met het maken van gedetailleerde calculaties en geïnteresseerd zijn in het verder optimaliseren van hun werkprocessen. Of je nu al jarenlang ervaring hebt met calculaties in ActoBusiness of juist benieuwd bent naar nieuwe mogelijkheden in onze software, iedereen is van harte welkom om mee te denken en bij te dragen aan deze expertgroep.
Tijdens de Expertgroep Calculatie gaan we samen met calculatie-experts en kostendeskundigen in gesprek over hoe we het calculatieproces kunnen verbeteren en optimaliseren. Dit kun je verwachten:
- Interactieve bijeenkomst waar ideeën worden uitgewisseld.
- Inspiratie en inzichten vanuit de branche en daarbuiten.
- Netwerken en kennisdelen met professionals die dezelfde vragen en uitdagingen hebben als jij.