'We blij met de komst van de One Maritime Data Standaard (OMDS)'
OMDS zorgt ervoor dat bedrijven in de Nederlandse maritieme sector makkelijk en eenduidig product- en handelsgegevens kunnen vastleggen en uitwisselen via het dataplatform van 2BA.
“In eerste aanvang deed Heinen & Hopman maar heel weinig op maritiem gebied. Maar uiteindelijk is deze discipline vele malen groter geworden dan ons werk aan de wal. De maritieme tak is hard gegroeid en we zijn vandaag de dag met ruim 2.200 medewerkers wereldwijd op 54 locaties vertegenwoordigd. Overal waar een maritieme hub zit, daar zijn we fysiek aanwezig”, aldus Constantijn Hopman, directeur van Heinen & Hopman.
”Sinds 2010 maakt Heinen & Hopman gebruik van de 2BA-productdatapool ter ondersteuning van de kostprijscalculaties en het inkoopproces. De directie ziet de toenemende meerwaarde ervan nu steeds meer scheepsbouwers en maritieme leveranciers in deze datapool participeren. Reinier van Schaik, ICT-Manager bij Heinen & Hopman: “Als je als maritieme keten efficiënter wil werken dan zul je dat samen moeten doen. Er is zoveel te leren met en van elkaar. En het is misschien een cliché, maar samen kom je echt verder, daarom zijn we blij met de komst van de One Maritime Data Standard (OMDS).”
![Logo Heinen & Hopman](https://www.acto.nl/wp-content/uploads/2024/06/HH_Online-1024x368.png)
Over Heinen & Hopman
Het in 1965 opgerichte familiebedrijf Heinen & Hopman biedt hoogwaardige systemen op het gebied van verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling en heeft inmiddels meer dan 15.000 schepen hiermee uitgerust. Heinen & Hopman voorziet zowel beroepsvaartuigen, superjachten als offshore platforms van oplossingen.
Product- en handelsgegevens uitwisselen
One Maritime Data Standard (OMDS) is ontstaan vanuit de wens van de Nederlandse maritieme maakindustrie en onderhoudsketen voor een eenduidig systeem voor uitwisseling van productgegevens binnen de bedrijfstak. OMDS maakt uniforme registratie en elektronische uitwisseling van actuele product- en handelsgegevens mogelijk via het dataplatform van 2BA. Dit dataplatform verzamelt en valideert productformatie zoals technische kenmerken van fabrikanten en aanverwante handelsgegevens van groothandels uit de technische installatiesector en maakindustrie in één centrale database. Partijen wisselen dagelijks gegevens uit met 2BA zodat iedereen op elk moment toegang heeft tot de meest actuele informatie.
![Heinen & Hopman OMDS](https://www.acto.nl/wp-content/uploads/2025/02/1K9A9946-768x512-1.jpg)
![DICO logo](https://www.acto.nl/wp-content/uploads/2020/11/00_dico-logo_fc.png)
Voordelen van de ETIM en DICO Standaard
Fabrikanten en leveranciers leveren hun actuele product- en handelsinformatie op uniforme wijze aan en kunnen deze via het dataplatform eenvoudig uitwisselen met scheepswerven, co-makers, rederijen en onderhoudsbedrijven. De productgegevens worden volgens de ETIM Standaard opgenomen in de databank en gekoppeld aan handelsdata van de groothandel. Om de gegevens uniform uit te wisselen, wordt ook DICO gebruikt.
Het voordeel van deze gestandaardiseerde manier van werken is het verhogen van de efficiëntie, verlagen van de kosten en zekerheid over het naleven van wettelijke voorschriften.
Het belang van een datagedreven inkoopproces
Van Schaik: “Bij Heinen & Hopman willen we artikeldata zoveel mogelijk automatisch en gecentraliseerd verwerken. ‘s Nachts draait een systeem dat alle artikeldata verwerkt in ons ERP. Voorheen was dit allemaal ‘handwerk’. Dan was je al gauw een dag bezig met het bijwerken van artikeldata voor twee leveranciers Nu kunnen we per dag van 15 leveranciers de artikelbestanden verwerken. Het controleren gaat eenvoudig met een verschillenrapport; alleen de mutaties dus. Uiteraard speelt de kwaliteit van de door de leverancier aangeleverde artikelinformatie een belangrijke rol.
Dankzij de standaardisatie op het gebied van product- en artikeldata zijn de efficiency en de snelheid van werken bij ons een stuk omhoog gegaan.”
![Heinen en Hopman monteurs OMDS](https://www.acto.nl/wp-content/uploads/2025/02/1K9A0474-1-768x512-1.jpg)
![co2 footprint](https://www.acto.nl/wp-content/uploads/2025/02/20250218-CO2-footprint.jpg)
Hoe speelt datagedreven ketensamenwerking in op duurzaamheid?
Constantijn: “Je merkt bij de verschillende klanten dat er steeds meer vragen komen over milieubelasting. Ook de eindgebruiker wordt hier immers mee geconfronteerd. Het accent ligt dan met name op CO2-footprints, maar ook zal de vraag naar aanvullende productdata op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zeker toenemen. De hele keten heeft ermee te maken en soms moeten we nu helaas aannames doen.
Er valt dus binnen de keten ook nog heel wat te winnen door het delen van gestandaardiseerde milieudata”.