Enterprise resource planning-software (ERP-software) is ontwikkeld om de dagelijkse werkzaamheden en processen binnen je organisatie efficiënter te maken. Bij het selecteren van een nieuw systeem moet je jezelf afvragen welke ERP systemen er zijn. Kies je voor een generieke oplossing, of ga je voor een branchepakket?
De voordelen van generieke ERP-software
In Nederland zijn er verschillende ERP-pakketten beschikbaar, waaronder bekende namen zoals SAP, Microsoft, Oracle, Infor en Unit4. Deze generieke oplossingen bieden je de voordelen die je van een ERP- systeem mag verwachten, zoals het verbeteren van de efficiëntie, controle en zichtbaarheid van je bedrijfsprocessen. Daarnaast bieden ze uitgebreide rapportagemogelijkheden en realtime data-analyse, waardoor je geïnformeerde beslissingen kunt nemen. Maar sluit een generiek ERP-pakket en de softwareleverancier wel aan bij jouw eisen en wensen? Kunnen ze zich inleven in jouw bedrijf en uitdagingen?
ERP-software voor de installatiebranche
De keuze voor brancheoplossing ligt voor de hand. De software sluit precies aan bij jouw bedrijfsprocessen en de consultants kennen de problematieken en uitdagingen van de installateur als geen ander. Het werken met branchespecifieke ERP-software levert een aantal belangrijke voordelen op, die bovenop de voordelen van een generiek ERP-pakket komen:
Vereenvoudigt de samenwerking binnen de keten
Voor de samenwerking binnen de bouwkolom zit je met een branchespecifiek ERP-pakket goed. Met behulp van de communicatiestandaarden (bijvoorbeeld DICO), die beheerd worden door de Ketenstandaard Bouw & Techniek, wissel je gemakkelijk onderling informatie uit. Zo kan de opdrachtgever direct storingen melden, opdrachten indienen en inzicht krijgen in de facturen en de status van de opdracht. Krijgen aannemers en onderaannemers inzicht in elkaars planning. En zorgt het voor een vereenvoudigd en geautomatiseerd bestel- en facturatieproces (Purchase2Pay). Dit maakt de samenwerking tussen de verschillende partijen transparanter en efficiënter.
Realtime inzicht in levertijden, voorraden en status van bestellingen
De schaarste van materialen en onzekerheid van de levertijden is voor installateurs een groot probleem en zorgt voor uitdagingen bij het maken van de planning. Met ERP-software, die gekoppeld is met de systemen van leveranciers en webshops, heb je als installateur realtime-inzicht in de voorraad bij de verschillende groothandels en je eigen magazijn. Daarnaast helpt de software je en signaleert het wanneer een specifiek materiaal, in bijvoorbeeld een automagazijn, onder de minimale voorraad komt. De software helpt je om tijdig te bestellen en zorgt ervoor dat de juiste materialen op het juiste moment beschikbaar zijn. Dit voorkomt vertragingen (faalkosten) en zorgt voor een hoger rendement.
Krijg optimale ondersteuning bij nieuwe of gewijzigde wet- en regelgeving
Voor installateurs is het voldoen aan regelgeving en wettelijke eisen een belangrijk onderdeel van hun dagelijkse werk. Het niet naleven van regelgeving kan leiden tot boetes en reputatieschade voor het bedrijf. Een ERP-systeem dat speciaal ontwikkeld is voor installateurs helpt bij de naleving van de regels en vermindert tegelijkertijd de administratieve lasten. Denk hierbij aan de regelgeving rondom de koudemiddelenregistratie, de gasketelwet en NEN-normering.
Speel sneller in op veranderde markt en klantvraag
De energietransitie en verduurzaming zijn op dit moment de grote aanjagers in de markt. Hiervan kun je als installateur enorm profiteren, maar dan moet je wel snel kunnen schakelen. Als je gebruik maakt van een modern en flexibel ERP-systeem dat speciaal ontwikkeld is voor de installateur, dan ben je in staat om veel sneller te kunnen reageren op de veranderende vraag. En biedt de software je altijd de juiste ondersteuning. Ook als je je producten en dienstenpakket aanpast op de toenemende vraag naar bijvoorbeeld warmtepompen, zonnepanelen of het aanbieden van andere contractvormen.
Calculeren altijd met de meest actuele prijs- en artikelinformatie
Door schaarste en andere externe factoren stijgen de prijzen van de materialen. Wil je concurrerende offertes blijven maken, met de gewenste marge, dan is het maken van calculaties op basis van de actuele prijs- en artikelinformatie een must. Natuurlijk kun je de informatie via de verschillende groothandels en leveranciers opvragen en elke keer de prijzen handmatig aanpassen. Veel gemakkelijker en sneller is het als er standaardfunctionaliteit in je software zit die ervoor zorgt dat je met éen druk op de knop altijd beschikt over de actuele prijzen en het prijsniveau van de offerte kunt bijwerken. Dit soort functionaliteit ga je niet vinden bij een generiek ERP-pakket en trouwens ook niet bij iedere branche specifieke-oplossing!
Welke keuze maak jij?
Je hebt besloten om nieuwe ERP-software te gaan selecteren en na het lezen van bovenstaande is je laatste restje twijfel verdwenen: je zoekt een ERP-pakket wat gemaakt is voor jouw organisatie en voor jouw branche. Je wilt samenwerken met een partner die jouw bedrijf begrijpt en helpt bij een succesvolle implementatie van de software.
Bij Acto zijn we gespecialiseerd in ERP-software voor installateurs en hebben we jarenlange ervaring in het succesvol implementeren van onze software. Wil je weten hoe we jou kunnen helpen? Lees dan meer over ActoBusiness, onze ERP-software voor installateurs, en ontdek hoe wij je en zorgeloze implementatie van onze software garanderen.