AI biedt kansen voor installatiebedrijven 

De opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) biedt ongekende mogelijkheden voor verschillende sectoren, waaronder de installatiebranche. Hoewel AI al sinds de jaren 50 bestaat, is de technologie de afgelopen periode in een enorme stroomversnelling geraakt en toegankelijk geworden voor iedereen. Wie heeft er tegenwoordig niet met ChatGPT gewerkt of een afbeelding gemaakt met tools als Midjourney?  

AI biedt de mogelijkheid om processen te optimaliseren, productiviteit te verhogen en zo de werkdruk te verlagen. Voor de techniek- en installatiebranche, waar het tekort aan gekwalificeerd personeel dagelijks voelbaar is, is de toepassing van AI een welkome aanvulling om de arbeidsproductiviteit te verhogen. 

De toekomst van AI in ERP-software voor installatiebedrijven

Bij Acto zijn we druk bezig met het verkennen van diverse AI-toepassingen voor de installatiebranche en werken we aan een eerste integratie hiervan in ActoBusiness. In deze blog delen we onze ideeën en toekomstplannen over hoe AI in onze ERP- en calculatiesoftware werkt. Hoewel de voorbeelden in deze blog nog niet direct beschikbaar zijn, geeft het wel een realistisch beeld van de mogelijkheden die het biedt en die we op korte termijn gaan realiseren. Benieuwd hoe het jouw dagelijkse werkzaamheden gaat vergemakkelijken? Lees dan snel verder.

ai

AI maakt digitale assistent nóg slimmer

Onze software beschikt nu al over een digitale assistent die je met je dagelijkse werkzaamheden helpt. Door tools als ChatGPT te integreren, maken we deze assistent nóg slimmer. Stel je voor dat je de AI-assistent vraagt om de status van geselecteerde kansen op “vervallen” te zetten of een actie aan te maken voor een collega om een specifieke offerte te beoordelen. Routine taken worden op deze manier snel en foutloos uitgevoerd. Zo bespaar je tijd en kunnen je medewerkers zich focussen op belangrijkere taken. 

ai

Als ondersteuning bij (complexe) projecten

AI kan waardevolle ondersteuning bieden bij diverse werkzaamheden rondom projectmanagement, vooral bij complexe projecten met verschillende activiteiten. Als projectleider hoef je dan niet langer meer het bewakingsoverzicht door te lopen en te zoeken naar mogelijke overschrijdingen of vertragingen. Je vraagt dit heel gemakkelijk aan de AI-assistent. Deze geeft je direct het juiste inzicht en heb jij een goed beeld van waar de risicos zitten. Maar de assistent geeft je niet alleen inzicht in de knelpunten, je krijgt ook advies over de te nemen maatregelen!  

AI voor slimme besluitvorming

Een ander gebied waar het een grote impact kan hebben, is in de besluitvorming. Door de enorme hoeveelheid data die beschikbaar is in ERP-systemen te analyseren, kan het trends en patronen herkennen die anders onopgemerkt zouden blijven. Dit helpt bedrijven om beter onderbouwde beslissingen te nemen op alle denkbare gebieden, van klantrelaties tot financiële vraagstukken. 

Voor een optimale planning

Het plannen van de monteurs op verschillende projecten en/of service-opdrachten is een complexe en tijdrovende taak. Zelfs als de planning rond is, zijn er onverwachte storingen die met spoed moeten worden opgelost. Wie van jouw technici kan die klus dan het beste oppakken? Met AI kan het systeem automatisch de beste routes voor de monteurs berekenen, rekening houdend met verkeersomstandigheden, beschikbaarheid van onderdelen in servicevoertuigen en de urgentie van opdrachten. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit, maar zorgt er ook voor dat je snel en adequaat kunt reageren op calamiteiten. 

Acto Intelligence: onze visie

Bij Acto geloven we dat AI de toekomst is en een aanzienlijke impact zal hebben op ons dagelijks leven en werk. De toepassing in de installatiebranche gaat een essentiële rol spelen bij het verlichten van de werkdruk en het verhogen van de efficiëntie. Hoewel we nog in de beginfase zitten, werken we aan geavanceerde AI-integraties om installateurs en technische dienstverleners te ondersteunen in hun dagelijkse werkzaamheden. Door te focussen op AI, willen we installatiebedrijven inspireren en laten zien hoe zij hiervan kunnen profiteren. 

Met de integratie van tools als ChatGPT in ActoBusiness zetten we een belangrijke eerste stap. Zo kunnen installatiebedrijven hun routinetaken automatiseren, slimmer plannen en gemakkelijk de juiste inzichten verkrijgen. Heb jij een goed idee om AI in te zetten binnen ActoBusiness? Laat het ons weten! 

Meer weten over AI in de installatiebranche?

Kom naar ons speciale AI-event op 9 oktober 2024
Deze ochtend staat geheel in het teken van Kunstmatige Intelligentie. Ontdek hoe AI wordt toegepast en hoe jij hiervan kunt profiteren.

EVENT
9 oktober 2024

Meer nieuws

webinar Acto software

Webinar – Tips & Tricks voor gebruikers ActoProject

Nieuwe datums bekend! Acto organiseert diverse webinars met tips & tricks over het gebruik van de software. Dit webinar is ...

Lees meer
update actoproject 24.30

Najaars update ActoProject en ActoService | 24.30

Release 24.30 voor ActoProject en ActoService is beschikbaar!. Hier lees je alles over de nieuwe functionaliteit in ActoProject / ...

Lees meer
Schuuring Installatie Techniek

Schuuring Installatie Techniek optimaliseert calculatieproces met Acto-software

Schuuring Installatie Techniek Installatietechniek optimaliseert het calculatieproces met ActoBusiness Calculatie.

Lees meer
WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux