De digitale revolutie is flink op stoom en dat heeft impact op ons dagelijks leven én werk. Ook de installatiebranche ondergaat een ingrijpende transformatie dankzij de toenemende digitalisering. In dit artikel bespreken we de ontwikkelingen op het gebied van softwareontwikkeling met low-code platforms, de toepassing van kunstmatige intelligentie (AI), en de integratie van API’s, en de voordelen die deze technologieën bieden.
Digitalisering voor verhoging van de efficiency en productiviteit
Digitaliseren van je processen zorgt voor een efficiënter werkproces waardoor je productiviteit toeneemt. En dat komt mooi van pas in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt en tekort aan geschoolde technici. Door de inzet van geavanceerde softwareoplossingen kunnen installatiebedrijven processen automatiseren, wat resulteert in minder handmatige handelingen, reductie van faalkosten en een snellere doorlooptijd.
Als je de afgelopen periode het nieuws hebt gevolgd, dan weet je dat je echt niet meer om de term (en toepassingen) van AI heen kunt. Daarnaast is, zeker in de bouw- en installatiebranche het digitaal samenwerken al jaren “hot” en zijn er diverse initiatieven om digitaal samenwerken te vereenvoudigen, door middel van standaarden en API’s. Maar ook de manier waarop we onze dagelijkse werkzaamheden uitvoeren verandert. Nieuwe, slimme bedrijfssoftware wordt ontwikkeld, mede dankzij AI. Maar ook andere ontwikkeltechnieken, zoals Low Code, of zelfs No Code, zorgen ervoor dat de ‘ouderwetse’ logge en niet-flexibele ERP-software snel terrein verliest. Wat daarvoor in de plaats komt? Cloud software die snel ontwikkeld en aangepast kan worden, zodat je snel kunt inspelen op veranderende marktomstandigheden en klantvragen.
1. Software op basis van Low Code zet de nieuwe standaard
Bij digitalisering denk je natuurlijk direct aan ERP of bedrijfssoftware. Low Code platforms zetten de nieuwe standaard in softwareontwikkeling. Ze bieden snelle ontwikkeling en uitrol van nieuwe functionaliteiten, kostenbesparing door lagere ontwikkel- en onderhoudskosten, en flexibiliteit door cloud-gebaseerde abonnementen. Dit maakt Low Code software een aantrekkelijke optie, zeker voor installatiebedrijven die willen blijven concurreren in een dynamische markt.
Snelle ontwikkeling en implementatie
Het ontwikkelen van software op een Low Code platform zorgt ervoor dat je nieuwe functionaliteiten snel kunt ontwikkelen en aan gebruikers kunt uitleveren. Dankzij vooraf gebouwde componenten kun je met weinig of zelfs zonder codering, nieuwe functionaliteit ontwikkelen. Waardoor nieuwe functionaliteit snel beschikbaar is voor de gebruikers. In de continu veranderende markt waarin installateurs opereren, is deze snelheid onmisbaar.
Je software altijd up-to-date
Low Code platforms zoals Thinkwise, dat bij Acto wordt gebruikt, zorgen ervoor dat de software altijd aansluit op de nieuwste technologieën en daardoor nooit veroudert. Updates en nieuwe functionaliteit worden automatisch geïnstalleerd. Daar heb je als gebruiker dus geen omkijken naar, zodat je je volledig op je werk en klanten kunt focussen.
Modulair en kostenefficiënt
Een bijkomend voordeel van Low Code software zijn de lagere ontwikkel- en onderhoudskosten vergeleken met traditionele software. De (maandelijkse) kosten voor Low Code software zijn daardoor relatief laag, helemaal als je kiest voor een modulair opgebouwd pakket, waarbij je alleen betaalt voor de functionaliteiten die je gebruikt. Bovendien heb je geen onderhoud aan hardware of extra kosten voor nieuwe servers, wat directe een kostenbesparing oplevert.
De voordelen van software op basis van Low Code in de praktijk zien?
Sluit dan aan bij ons gratis Webinar. Onze experts laten je aan de hand van een herkenbare praktijkcase in 30 minuten kennismaken met onze oplossing.
2. AI en digitalisering in de installatiebranche
AI, of kunstmatige intelligentie, verwijst naar systemen die in staat zijn om taken uit te voeren die normaal menselijke intelligentie vereisen, zoals leren, redeneren en corrigeren. De digitalisering van de installatiebranche, waarin het personeelstekort nog steeds goed voelbaar is, biedt een welkome ondersteuning door AI in te zetten om diverse taken over te nemen.
AI voor data-analyse en besluitvorming
Heb je heel veel data en wil je daar nuttige en bruikbare inzichten uit distilleren? AI helpt je bij het analyseren van deze data, het voorspellen van trends en het nemen van goed onderbouwde beslissingen. Door patronen te herkennen en toekomstige gebeurtenissen te voorspellen, kun als installatiebedrijf proactief inspelen op veranderingen en kansen.
AI voor automatiseren van routinetaken
AI kan ook worden ingezet om veelvoorkomende taken te automatiseren, waardoor medewerkers zich kunnen concentreren op meer complexe en waardevolle werkzaamheden. Dit verhoogt niet alleen de efficiëntie maar ook de motivatie en productiviteit van het personeel.
AI helpt bij voorspellen van onderhoud
Bij onderhoudspartijen zien we dat AI al veel wordt toegepast. Hierbij worden de gegevens van sensoren door AI geanalyseerd en kan er een voorspelling worden gedaan wanneer onderhoud nodig is (Predictive Maintenance). Dit helpt ongeplande downtime te voorkomen en zorgt voor een efficiëntere inzet van onderhoudstechnici.
AI voor optimale planning
En over plannen gesproken, ook daarbij kan AI je helpen! Of het nu gaat om het bepalen van de beste routes of het maken van een planning op basis van beschikbaarheid en materialen, AI zorgt voor een efficiëntere planning en betere service voor de klant.
3. API’s voor een optimale samenwerking in de keten
Ketenintegratie is al jaren een belangrijk thema binnen de installatiebranche en de bouwkolom. Het houdt in dat alle schakels in de keten – van ontwerp en planning tot uitvoering en onderhoud – naadloos samenwerken voor meer efficiency en om faalkosten te reduceren. Met behulp van API’s kunnen de verschillende systemen bij de verschillende bedrijven in de bouwkolom gemakkelijk ‘met elkaar praten’ en daarmee realtime data uitwisselen.
Meer transparantie en realtime samenwerking
Met API’s kunnen gegevens over bestekken en calculaties, projectstatussen, leveringen en voortgang eenvoudig worden gedeeld tussen alle betrokken partijen in de keten. Dit verhoogt de transparantie en helpt bij het identificeren en oplossen van knelpunten voordat ze ernstige problemen veroorzaken.
Hogere klanttevredenheid
Veel installatiebedrijven maken gebruik van klantportalen waarin hun klanten de werkzaamheden kunnen volgen, aanvragen kunnen doen of hun facturen kunnen inzien. Met behulp van API’s kan je deze informatie realtime beschikbaar stellen, direct vanuit je eigen ERP-systeem. Dat scheelt weer een aantal telefoontjes van je klant, want hij is op deze manier altijd op hoogte.
Naadloze gegevensuitwisseling
API’s zorgen ook voor een realtime en betrouwbare uitwisseling van gegevens tussen de verschillende systemen die je binnen je eigen organisatie gebruikt. Nooit meer informatie overtypen of foutief ingevoerde gegevens. Zo bespaar je tijd en voorkom je onnodige fouten.
Digitalisering biedt enorme kansen voor installatiebedrijven. Met de inzet van low-code platforms, kunstmatige intelligentie en API’s verhoog je je efficiency en verlaag je de kosten. Door nu te investeren in digitalisering kun je als installatiebedrijf het verschil maken door te innoveren en groeien in een snel veranderende markt. Wil je weten of jouw (ERP-) software klaar is voor deze en andere digitaliseringstrends? Neem dan contact met ons op, we helpen jou en je installatiebedrijf graag verder!