Calculeren met structuurelementen zoals STABU en NL-SfB
ActoCalculatie biedt de mogelijkheid om te calculeren met behulp van structuurelementen. Hiermee kun je calculeren volgens een bepaalde systematiek van een branche. Dat betekent dat er op een uniforme en gestandaardiseerde werkwijze wordt gecalculeerd. In dit artikel worden de mogelijkheden van de structuurelementen besproken.
1. Zelf opbouwen van structuur
Het opbouwen van een eigen structuur binnen ActoCalculatie kan geheel naar eigen wens. De bedrijfssoftware heeft tot negen niveaus diep de mogelijkheid om ieder gewenste structuur met eigen omschrijvingen op te bouwen. Dat betekent dat je iedere calculatie binnen elke structuur kunt calculeren.
2. Eigenschappen van structuurelement
Het wijzigen van een structuurelement is gemakkelijk en snel. Hier kun je de naam en het type element wijzigen. Ook kun je een rekenfactor op een element toevoegen. Hiermee calculeer je bijvoorbeeld één woning en zet je de rekenfactor op 10, voor tien dezelfde woningen. Daarnaast kun je op elementen afwijken van de standaard tijdnormenset en werksituatie.
3. Kopieer een structuurelement
ActoCalculatie biedt de mogelijkheid om een geheel structuurelement te kopiëren. Niet alleen het element zelf, maar ook de onderliggende specificatieregels kunnen worden gekopieerd. Hiermee kan een calculatie snel worden opgebouwd of kan een element uit een andere calculatie worden gebruikt voor de opbouw van je calculatie.
4. Verwijder een structuurelement
Naast het kopiëren van een structuurelement is het mogelijk om een structuurelement te verwijderen. Eventuele onderliggende specificatieregels kunnen optioneel worden ook verwijderd.
5. Actualiseer het gehele structuurelement
Binnen ActoCalculatie kun je op specificatieregel(s) de informatie actualiseren, op niveau van het structuurelement kun je in één keer alle specificatieregels actualiseren. Hierbij heb je de mogelijkheid om de omschrijving, eenheid, prijs, uurtarieven en type uren in één keer te actualiseren. Zo heb je met één druk op de knop alles geactualiseerd.
6. Structuurelement op gereed zetten
Bij een grotere calculatie met meerdere structuurelementen kun je, als je een structuurelement gecalculeerd hebt, het structuurelement op gereed zetten. ActoCalculatie zet voor het structuurelement een groene vink Zo zie je direct welke structuurelementen gereed zijn en aan welke structuurelementen je nog moet calculeren. Uiteraard kun je een structuurelement ook weer ‘open’ zetten.
7. Structuursjabloon
Een bepaalde structuuropbouw kan binnen ActoCalculatie worden opgeslagen als structuursjabloon. Zo maak je een bibliotheek van structuursjablonen, die zelf kunt beheren. Vanuit het structuursjabloon kun je eenvoudig de gehele structuur of delen van de structuur slepen (drag-and-drop) naar de calculatie-aanvraag. Hiermee bouw je eenvoudig en snel een calculatie naar eigen wens op.
8. Bestek methodieken
Hiermee wordt het binnen ActoCalculatie mogelijk om een gehele bestek systematiek op te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de STABU voor de Nederlandse bouwnijverheid (een bestek indeling voor de woning- en utiliteitsbouw). Ook de NL-SfB (het classificeren van bouw- en installatiedelen) kan worden opgenomen in de bibliotheek van ActoCalculatie. Hiermee sluit je eenvoudig en gemakkelijk aan op de bestaande bestekken uit de markt en voldoe je aan de wensen en eisen van de klant. Bekijk onderstaande video waarin u ziet hoe de structuurelementen werken binnen ActoCalculatie.
Meer weten over ActoBusiness Calculatie?
Download nu de folder
Vul onderstaand je e-mailadres in en je ontvangt de folder direct in je mailbox!