Als je een calculatie maakt, wil je je opdrachtgever een compleet beeld geven van de kosten van de werkzaamheden, maar je wil ook een goede marge voor je bedrijf realiseren. Naast de interne en externe kosten voor de materialen en werkzaamheden neem je daarom ook de zogenaamde staartkosten op in je calculatie. In deze blog lees je wat staartkosten zijn, hoe je ze opneemt in je calculatie en hoe je deze kunt gebruiken in onze software
Als je bezig bent met het maken van calculaties voor technische installaties ligt de nadruk op de directe kosten zoals materiaal- en arbeidskosten. Je vergelijkt verschillende materialen en leveranciers en kiest voor de best passende technische oplossing. Een aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien, maar wél van cruciaal belang is voor het succes van het project en de marge voor jouw organisatie, zijn de staartkosten.
Wat zijn staartkosten?
Staartkosten omvatten een breed scala aan uitgaven. Het gaat hierbij om indirecte kosten die je niet direct kunt toeschrijven aan het project, maar die wel van invloed zijn op de totale bedrijfskosten. Het gaat hierbij om meer algemenere kosten van de dagelijkse bedrijfsvoering om het project te kunnen realiseren, transportkosten, maar ook eenmalige kosten, algemene kosten en winst en risico. Voorbeelden van staartkosten bij het maken van calculaties van elektrotechnische installaties:
- Administratieve kosten voor projectmanagement, coördinatie, communicatie en administratie. Maar ook leges, kosten voor vergunningen en kosten die ontstaan door het inschakelen van onderaannemers.
- Risicokosten, zoals kosten die gepaard gaan met het beheren van risico’s, denk aan verzekeringen en garanties.
- Transport- en logistieke kosten voor het transporteren van materialen naar de(bouw-)locatie en opslagkosten. Maar ook de kosten voor de inrichting van de bouwlocatie.
Het venijn zit ‘m in de staartkosten
Hoewel staartkosten misschien niet direct zichtbaar zijn, kunnen ze een aanzienlijke invloed hebben op de winstgevendheid en de algehele prestaties van een project. En zoals al hebt kunnen lezen, het venijn zit hem in de staartkosten. Als je hier onvoldoende aandacht aan geeft, dan loop je grote kans om op budgetoverschrijding en zelfs het risico dat het project (financieel) een fiasco wordt.
Inzicht in de bedrijfskosten en doorvertaling ervan naar staartkosten is van essentieel belang, ook voor installatiebedrijven en ingenieurs- en adviesbureaus. Door het toepassen van staartkosten krijg je een realistisch beeld van de totale kosten van je project en heb je inzicht in de winstgevendheid ervan. Door geregeld de (potentiële) staartkosten binnen je organisatie te analyseren krijg je een helder beeld van deze kosten en kun de juiste maatregelen nemen om ze op een juiste manier te verwerken in je calculaties.
Realistisch kostenoverzicht
Focus bij het maken van calculaties dus niet alleen op de directe kosten, maar ook op de indirecte kosten. Zo maak je betrouwbaardere offertes die rekening houden met alle aspecten van het project en jouw organisatie. Hiermee verhoog je de kans op het winnen van opdrachten en helpt het bij het voorkomen van budgetoverschrijdingen en verlieslatende projecten. Ook het proactief monitoren van de staartkosten en evalueer regelmatig of deze nog voldoende dekking bieden voor al je kosten in je organisatie. Op deze manier kun je tijdig ingrijpen en wijzigingen doorvoeren om de kosten onder controle te houden.
Hoe pas je staartkosten toe?
In de calculatiesoftware van Acto is het mogelijk om deze staartkosten op diverse manieren te berekenen en op te nemen in je offerte. Ongeacht de methode die je kiest, biedt het calculatieprogramma een eenvoudige manier om de indirecte kosten te berekenen.
1. Staartkosten op basis van percentages
De eerste methodiek om de indirecte kosten te berekenen is via een percentage. Dit percentage kun je als gebruiker zelf invoeren. Een voorbeeld; stel dat je 7,5% Algemene Bedrijfskosten (AK) opneemt in je calculatie. Hierbij heb je de mogelijkheid om deze staartkosten zowel intern, extern en beiden op te nemen. Naast AK kun je bijvoorbeeld Algemene Bouwplaatskosten (ABK), Algemene Bedrijfskosten voor Onderaanneming (AKO), Renteverlies (RV), Risico (RI), Winst (W) of C.A.R. verzekering (CAR) opnemen.
2. Vaste staartkosten
Naast een percentage kun je ook vaste staartkosten opnemen. Dat is de tweede methode binnen de calculatiesoftware van Acto. Hiermee is het mogelijk om een vast bedrag op te nemen. Daarmee zijn de vaste staartkosten niet afhankelijk van de middelen. Je kunt daarmee zelf een bedrag opnemen voor AK, ABK, AKO, RV, RI, W of CAR.
Meer weten over ActoBusiness Calculatie?
Download nu de folder
Vul onderstaand je e-mailadres in en je ontvangt de folder direct in je mailbox!